Як зрозуміти класику?

Часто виникають труднощі із розумінням певних композицій. Адже це, як і в літературі, багато залежить від освіченості, досвіду, смаку та віку. Наше розуміння та інтерпретація звуків є дуже важливими. Ті емоції, що створюють композитори, це наче плетиво думок, що осмислюється нами впродовж прослуховування. 

Музика передає нем певні асоціативні малюнки, відтворює звуки і створює світ мелодій. У камерній музиці або ж оркестровій немає слів, а отже немає заборон на певні фрази чи ''слова'', які могли б бути неугодними владі. Це унівресальний спосіб донести публіці цінні ідеї. Пердати це без слів, лише звуком, що здатен передати почування однієї душі та запалити цією іскрою інших, які бажають слухати, намагаються зрозуміти. 

Класична музика потребує у вас старання зрозуміти, уявити, що переживав композитор, коли писав, про що думав, до чого було звернене його єство, на що він уповав. 

До прикладу Бенджамін Зандер у своєму тед-виступі розповідає про прелюдію Шопена, розбираючи за основною мелодію та малюючи картину, яка єднає слухача, виконавця композитора.  
https://www.ted.com/talks/benjamin_zander_on_music_and_passion 

Емоції, почуття, гармонія та дисонанси - все це залишається незмінним впродовж віків. Тому через музику можна краще зрозуміти певну культуру, епоху та настрої. Ба більше спосіб мислення. 
Чи знаєте ви, що музика точна наука? А такі композитори як Бах були талановитими математиками, тож його музика балансує із математичною точністю та гармонією. Все строго за правилами. І навіть такий емоційний Шопен ( хто, між іншим, крутив фіглі-міглі із Жорж Санд) кориться законам науки гармонії. 

Та як у кожній науці, у кожній сфері життя, правила створені аби їх порушувати. Ось так і еволюціонує музика, створюються правила, потім вони порушуються модефікуються і ми маємо нові правила, що в свою чергу теж еволюціонують. 

Кожний геній привносить свою лепту в музичний екрегор, він осмислює наявний досвід, знаходить себе і формує щось нове. 

Про думку, про звук і ноти в наступних постах! 










Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Ораторія

Перемога над поразкою

Опера